2021-04-20 12:22:11• hírek • Bede Emőke

Munkakörülményeikre panaszkodnak a szatmári börtönőrök

A jelentős létszámhiány és a krónikus alulfizetettség miatt a koronavírus-járvány óriási terhet rak a büntetés-végrehajtási intézményekben szolgálatot teljesítő börtönőrök vállára, melyet az ország minden börtönében megéreznek. A szatmári börtönből azonban olyan panaszokat kapott a szakszervezetek szövetsége (FSANP), melyekre hosszas írásban hívták fel a közfigyelmet.

Az említett forrás szerint a szatmári intézmény vezetője, Poiana Petru Romeo a kimerültségre panaszkodó börtönőröknek egyszerűen csak annyit válaszolt, „Ha fáradt vagy, mondj fel!”


„Nem az alkalmazott hibája, ha az akut létszámhiány miatt nem lehet betölteni minden szabad posztot. Ez a munkaadó problémája. Nem az alkalmazott hibája, ha nem áll rendelkezésre olyan költségvetés, mely fedezni tudja a börtönök jó körülmények között történő működését. Ez is a munkaadó problémája” – hangsúlyozza a szakszervezet.


A tájékoztatásban kifejtik, hogy a börtön alkalmazottainak a hentesekéhez hasonló köpenyeket kell hordaniuk, mely a fogvatartottak előtt nevetség tárgyává teszi őket. „Vajon mennyi határozottsága lehet egy hentesnek kinéző őrnek? Mekkora tiszteletet és tekintélyt sugározhat a rabok felé egy ilyen hentesköpeny? A válasz: nincs tisztelet, sem tekintély” – írják. A szatmári börtönben szolgálatot teljesítő őrök emellett azt is sérelmezik, hogy csótányok, patkányok és poloskák között kell dolgozniuk, őrszoba helyett pedig három részlegen is csupán dróthálós „ketrecek” vannak, mely miatt egész télen vattával a fülükben dolgoznak, hogy elkerüljék a fej- és fogfájást.


A börtönőrök jelzései nyomán a szakszervezet mielőbbi közbelépést sürget. Mint írják, elsősorban a Büntetés-végrehajtási Intézetek Országos Igazgatóságában (ANP) bíznak, s remélik, hogy az említett intézmény mindent megtesz majd annak érdekében, hogy a szatmári börtönből jelzett hiányosságokat orvosolják, ugyanakkor maga a szakszervezeti szövetség is aktív szerepvállalást ígért az üggyel kapcsolatban.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: